2020-11-05 10:12:19• hírek • Szatmár.ro/Digi24/Repiblica.ro/Zf.ro

Hány alkalmazottra van szüksége egy önkormányzatnak? Országos visszhangot kapott a bihari példa

Nagyvárad korábbi polgármestere, a helyhatósági választás után megyei tanácselnöki mandátumot nyerő Ilie Bolojan szinte valamennyi országos sajtó figyelmét felkeltette az egyik első intézkedésével

Amint arról mi is hírt adtunk, az újonnan megválasztott vezető ugyanis kijelentette, a megyei tanácsnál dolgozók mintegy felének nincs is meghatározott munkaköre, így a 174 alkalmazottról 88-ra csökkentik a munkatársak számát, a saját kabinetjének munkatársait pedig 6-ról háromra csökkenti. Azóta megjelent az önkormányzat honlapján is az új organigramma, mely szerint 97 személy marad az apparátusban, vagyis december elsejétől 77 személynek szűnik meg a munkaviszonya. "A munkahelyeket meg kell védeni, de nem azokét, akik nem dolgoznak"- érvelt Bolojan a Digi24-nek.

 

A bejelentett intézkedés visszhangja országos szintű volt, a legtöbb sajtó üdvözölte az intézkedést. Az intézkedés fényében a Szatmár Megyei Tanács organigrammája is terítékre került a helyi sajtóban, mely 219 munkahelyet tartalmaz, amelyből 191 van betöltve. Ez több mint az 561 ezer lakosú Bihar megyében (Szatmár megye lakossága  329.000). De több városi és megyei önkormányzat terén is hasonló a helyzet. Nicusor Dan, Bukarest nemrég megválasztott polgármestere a Digi24-nek úgy nyilatkozott, valószínűleg ő a legnagyobb munkaadó jelenleg az országban, utalva a mintegy 35.000  önkormányzati alkalmazottra, amely a körzetekkel együtt 70.000-re duzzad, ezért az elöljáró szintén átszervezést tervez, kérdés azonban milyen sikerrel. 

 

A Republica.ro az egész országra nézve követendő példaként említi a bihari esetet, és úgy számol, mintegy 40 százalékkal csökkenthető lenne a romániai közalkalmazottak száma (nem ideszámolva a kórházakat, iskolákat, és más kiemelt fontosságú intézményeket), azonban a politikai akarat többnyire nem találkozik ezzel az igénnyel. 

 

A közalkalomazotti bérek ráadásul egyre inkább elszakadnak a privát szférában kínáltaktól. Az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság becslése szerint 2021-ben mintegy 45 százalékos különbség lesz a privát szféra és a közszféra átlagbérei között. Az egységes bértörvény értelmében a közszférában a bérek a régiséggel folyamatosan emelkednek, ezzel szemben a járványhelyzetben a privát szféra bérei jelentős csökkenést mutattak - összegzi a  Ziarul Financiar gazdasági lap. A bizottság jelentése átlagosan 6.836 lejes bruttó fizetéssel számol az idei évben egy közalkalmazott esetében, és jövőre ez 7.141 lejre emelkedik, ezzel pedig tovább nőhet ez a különbség. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: